Mleczny Ryż

4.5 (159 ocen)

  • 30 min

Słodki podwieczorek, a może kolacja? Na zimno czy na ciepło?

  • 30 min

Składniki:

  • 1 litr mleka
    3/4 szklanki cukru
    30 g masła lub margaryny
    niecała szklanka ryżu długoziarnistego
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mleczny ryż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż ma być tak gęsty. 1. Zagotować mleko z dodatkiem masła i cukru. Ryż opłukać dokładnie pod bieżącą wodą, wsypać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając żeby się nie przypaliło około 20 minut.
    Gdy już będzie prawie gęsty wyłączyć gaz, przykryć pokrywką i zawinąć garnek w koc lub ręcznik aby po woli tracił ciepło i ryż sam doszedł. Można jeść już po 1 godzinie, lub gdy będzie zimny.
    Idealnym dodatkiem do niego są jabłka (mus jabłkowy) z cynamonem, truskawki , jagody lub inne sezonowe owoce lub przeciery z owoców.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować