Mleczny chleb pszenno orkiszowy

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby

Dziś mam pyszny chlebek pszenno orkiszowy.
Tym razem nie pieczony w naczyniu żaroodpornym a w zwykłej blaszce keksowej.
Na śniadanie czy kolację idealny.

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 szk letniego mleka
    8 g suszonych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 płaska łyżka soli
    2 łyżki oleju
    300 g mąki pszennej typ 500
    200 g mąki pszennej typ 750
    250 g mąki orkiszowej typ 700

Mleczny chleb pszenno orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać suche składniki i wymieszać.
    Wlać mleko, wymieszać drewnianą łyżką i wyrobić ciasto.
    Oprószyć mąką i zakryć miskę ściereczką.
    Zostawić do wyrośnięcia.
    Potem przełożyć ciasto do keksówki o wymiarach 11 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i lekko oprószyć wierzch mąką.
    Zakryć foremkę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
    Gdy wyrośnie wstawić foremkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec chleb około godziny.
    Potem chleb wystudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy