Dziś mam pyszny chlebek pszenno orkiszowy.
Tym razem nie pieczony w naczyniu żaroodpornym a w zwykłej blaszce keksowej.
Na śniadanie czy kolację idealny.
Dla 1 osoby
Składniki:
2 szk letniego mleka
8 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżka soli
2 łyżki oleju
300 g mąki pszennej typ 500
200 g mąki pszennej typ 750
250 g mąki orkiszowej typ 700
Mleczny chleb pszenno orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać suche składniki i wymieszać.
Wlać mleko, wymieszać drewnianą łyżką i wyrobić ciasto.
Oprószyć mąką i zakryć miskę ściereczką.
Zostawić do wyrośnięcia.
Potem przełożyć ciasto do keksówki o wymiarach 11 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i lekko oprószyć wierzch mąką.
Zakryć foremkę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie wstawić foremkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec chleb około godziny.
Potem chleb wystudzić na kratce.
Komentarze