Mleczny blok z żurawinowym oczkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam bloki czekoladowe, zwłaszcza te które robi Mama. Ten jest jednak inny, biały, z żurawiną i sojowymi orzeszkami. Pyszny!

  • 30 min

Składniki:

  • Na foremkę keksową, półokrągłą o wym. 35x10x5cm

    150g margaryny zwykłej np.Palma
    1/2 szklanki cukru kryształu
    100ml wody
    250g mleka w proszku
    100g herbatników zbożowych
    20g ryżu preparowanego
    20g wiórek kokosowych
    50g orzechów laskowych
    20g orzeszków sojowych
    30g suszonej żurawiny
    1 opakowanie rurek waflowych o smaku waniliowym (ok.250g)

Mleczny blok z żurawinowym oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę wraz z cukrem topimy na małym ogniu, następnie dodajemy wodę i przesiane mleko w proszku. Całość energicznie mieszamy, by nie było grudek. Do wyrobionej masy dodajemy odmierzone ilości pozostałych składników: pokruszonych herbatników, ryżu preparowanego, kokosu, orzeszków sojowych, laskowych oraz żurawiny. Mieszamy dokładnie i przekładamy do wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia formy. Wygładzamy wierzch i układamy rurki waflowe (wzdłuż dłuższego boku). Deser schładzamy, gotowy wyjmujemy z formy i kroimy na plastry.

Komentarze

Podobne przepisy