Mleczno - rózane lody

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Idealne na deser, wyłącznie z 2 składników.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
    syrop z płatków róż z całymi płatkami

Mleczno - rózane lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy mocno schłodzone mleko skondensowane na dość sztywną piankę z odrobiną cukru. Ja dodałam 2 łyżki cukru różanego ( ale to jest naprawdę zbyteczne). Wstawiamy do zamrażalnika na godzinę.
    Po tym czasie ponownie miksujemy i wstawiamy znów na godzinę do zamrażarki. I po godzinie powtarzamy czynność miksowania. Dodajemy też syrop różany łącznie z płatkami (robimy to do smaku)i miksujemy do połączenia się składników. I wkładamy znów do zamrażarki. Po ok 30 min czynność miksowania powtarzamy ostatni raz. Lody zostawiamy w zamrażarce najlepiej na całą noc.Lody po wyjęciu nie są zmrożone na kamień. Można bez problemu od razu nakładać je łyżką do lodów. Smakują naprawdę bosko.

Porady

Główny składnik lodów - mleko skondensowane niesłodzone jest super bazą pod jakiekolwiek smaki. Można zrobić kakaowe dodając- kakao, owocowe- zmiksowane owoce, karmelowe...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy