Mleczno-maślane bułki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowe pieczywo.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej typ 450
    pół łyżeczki soli
    20 g świeżych drożdży
    łyżeczka miodu
    około 1,5 szklanki wiejskiego mleka
    100 g masła

    mleko do posmarowania bułeczek

Mleczno-maślane bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. W dzieży robota umieszczamy wszystkie składniki. Końcówką hak wyrabiamy ciasto.
  • ciasto 2. Wyrobione ciasto zdejmujemy z haka.
  • ciasto 3. Formujemy kulę. Przykrywamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
  • ciasto 4. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • ciasto 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Formujemy kulki.
  • bułki 6. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
  • bułki 7. Wyrośnięte kulki wałkujemy na podłużne placki i zwijamy w roladki.
  • bułki 8. Uformowane bułeczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • bułki 9. Bułeczki przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
  • ciasto 10. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem.
  • bułki 11. Bułeczki nacinamy żyletką.

    Pieczemy w 180°C przez 20-25 minut. Bułki studzimy na kratce.
  • bułki 12. Ostudzone bułeczki jemy w formie kanapek z ulubionymi dodatkami.

Komentarze

Podobne przepisy