Powrót do głównego serwisu >>
Dodaj przepis
Dodaj przepis
press ENTER to search
Mleczno-maślane bułki
0
(0 ocen)
Bogumiła
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Ika 1961
Domowe pieczywo.
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej typ 450
pół łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży
łyżeczka miodu
około 1,5 szklanki wiejskiego mleka
100 g masła
mleko do posmarowania bułeczek
Skopiuj listę zakupów
Udostępnij ten przepis:
Udostępnij
Wyślij
Pinterest
Mleczno-maślane bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
W dzieży robota umieszczamy wszystkie składniki. Końcówką hak wyrabiamy ciasto.
2.
Wyrobione ciasto zdejmujemy z haka.
3.
Formujemy kulę. Przykrywamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
4.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
5.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Formujemy kulki.
6.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
7.
Wyrośnięte kulki wałkujemy na podłużne placki i zwijamy w roladki.
8.
Uformowane bułeczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
9.
Bułeczki przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
10.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem.
11.
Bułeczki nacinamy żyletką.
Pieczemy w 180°C przez 20-25 minut. Bułki studzimy na kratce.
12.
Ostudzone bułeczki jemy w formie kanapek z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Podobne przepisy
4.26
(212 ocen)
4.26
(212 ocen)
Bułki maślane
Justine_Mazur
Mój ulubiony przepis na domowe bułeczki maślane. Jest niezwykle prosty chociaż wymaga odrobiny czasu i cierpliwości, ale odwdzięczy się wam doskonałym smakiem i zniewalającym, maślanym aromatem :-).
3 godz.
4.5
(154 ocen)
4.5
(154 ocen)
Bułeczki mleczno-maślane
Malinka5
Bułeczki są mięciutkie, bardzo delikatne w smaku. To świetna propozycja na weekendowe śniadanie, świetnie smakują z domową konfiturą.
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Bułki maślane
anemon
Bułki są miękkie i pulchne. Na drugi dzień nic nie tracą ze swojej świeżości i są równie smaczne jak w dniu pieczenia. Można je zamrażać.
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Bułki maślane
bogusia82
Bułki mają fajny maślany smak, długo zachowują świeżość. Uwielbiam, kiedy w całym domu pachnie pieczonym pieczywem.
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Maślane Bułki Śniadaniowe
gotowanietoproste
Pyszne, puszyste, maślane bułki które na przemiennie piekę razem z rogalami śniadaniowymi i chałką. Dla mnie są idealne w smaku i wyglądzie, a że przepis jest sprawdzony i bardzo dobry to polecam Wam upiec sobie takie bułki :)
2 godz.
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Rogaliki mleczno-maślane
alaaa
Takie rogaliki to ja mogę jeść codziennie. Są tak puszyste, mięciutkie i pyszne że aż brak słów.
Komentarze