Mleczno - maślana bagietka

3 (1 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Delikatna bagietka - polecam szczególnie dzieciom

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Mleczno - maślana bagietka

    1/2 kg mąki pszennej użyłam tortową, 300 ml mleka, 1,5 dag świeżych drożdży, 6 dag roztopionego masła, 3 pełne łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli.
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Mleczno - maślana bagietka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewam i dodaję masło. Gdy masło z mlekiem ostygną dodaję cukier - mieszam - drożdże - mieszam. Do miski wsypuję mąke dodaję sól wlewam mleko z dodatkami. Zagniatam ciasto ok 5 minut. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto ładnie wyrośnie dzielę na 4 cześci i formuję bagietki. Przekładam na oprószoną mąką blaszkę piekarnikową. Przykrywam ściereczką i zostawiam na ok 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekłam 25 minut w 180 st. Z tej porcji ciasta wyszły mi cztery okolo trzydziestu centymetrowe bagietki. Wierzch bagietek ponacinałam żyletką. Bułki te sa słodkie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować