Pierogi z borówkami z ciasta z mlekiem w proszku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Pierogi z borówkami są u mnie w sezonie minimum raz. Te odmieniłam ciastem, do którego dodałam mleko w proszku. Są delikatne i bardzo smaczne.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ok 25-30 sztuk:
    150g mąki + do podsypywania
    3 płaskie łyżki mleka w proszku
    4 łyżki oleju
    1 małe jajko
    120ml bardzo ciepłej przegotowanej wody
    1/2 płaskiej łyżeczki soli
    300g borówek leśnych

    Dodatkowo:
    śmietanka 30%
    cukier kryształ
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z borówkami z ciasta z mlekiem w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, wymieszać z mlekiem w proszku. Na środku zrobić wgłębienie, dodać jajko oraz olej i sól. Rozbełtać, uważając by nie wyciekło poza mąkę, a następnie powoli dolewać wodę cały czas siekając. Ciasto zarobić, jeśli trzeba dobrze podsypać mąką. Wałkować na ok 4mm placek i wykrawać szklanką kółka. Na środek układać borówki i zlepiać delikatnie by nie puściły soku. Gotować od razu w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać polane śmietanką i posypane cukrem kryształem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki Jagody Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować