Mleczne kuleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać mleko w proszku z cukrem pudrem, dodać margarynę (o temperaturze pokojowej) i sparzone wrzątkiem jajka. Wyrobić. Dodać kilka kropel olejku migdałowego według własnego uznania.
2.Dodać bakalie: sparzone wrzątkiem rodzynki, pokruszone wałkiem do ciasta orzechy, płatki migdałowe, garść kokosu. Wyrobić na elastyczną masę.
3.Robić dłońmi kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Układać na posypanej cukrem pudrem tacy starając się, by nie dotykały się nawzajem. Zostawić na kilka godzin do przeschnięcia. Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu. Smacznego!
Porady
Wariant: można zrobić z masy kopczyki i przyklejać je na kruche ciasteczka. Wtedy jednak należy to robić szybko, nim masa przeschnie - wówczas kopczyki nie będą się przyklejać!
Komentarze