Mleczne kuleczki

4.5 (181 ocen)

Dla smakoszy mlecznych batoników

Składniki:

  • 1kostka (250g) margaryny
    38 dag cukru pudru
    2 jajka - sparzone
    40 dag mleka w proszku
    olejek migdałowy
    bakalie wg uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mleczne kuleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać mleko w proszku z cukrem pudrem, dodać margarynę (o temperaturze pokojowej) i sparzone wrzątkiem jajka. Wyrobić. Dodać kilka kropel olejku migdałowego według własnego uznania.
  • 2. Dodać bakalie: sparzone wrzątkiem rodzynki, pokruszone wałkiem do ciasta orzechy, płatki migdałowe, garść kokosu. Wyrobić na elastyczną masę.
  • 3. Robić dłońmi kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Układać na posypanej cukrem pudrem tacy starając się, by nie dotykały się nawzajem. Zostawić na kilka godzin do przeschnięcia. Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu. Smacznego!

Porady

Wariant: można zrobić z masy kopczyki i przyklejać je na kruche ciasteczka. Wtedy jednak należy to robić szybko, nim masa przeschnie - wówczas kopczyki nie będą się przyklejać!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować