mleczne bułeczki z sezamem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Domowego pieczywa nie trzeba specjalnie zachwalać, każdy wie, że jest smaczniejsze i zdrowsze. Jego przygotowanie brew pozorom nie wymaga dużych umiejętności ani wiele czasu. A na taką pachnącą świeżą bułeczkę skusi się każdy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    80 g stopionego masła
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka tłustego mleka
    1 większa łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    40 g drożdży
    1 jajko
    łyżka sezamu

Mleczne bułeczki z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i solą, przesiać. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże i cukier. Dodać mąki i masło. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem ze ściereczki na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, smarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około kwadransa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy