Mleczne bułeczki z otrębami i płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem,łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2.Do mąki wbijamy jajko,dodajemy sól,wyrośnięte drożdże,płatki owsiane,otręby pszenne i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto.
Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
3.Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i formujemy bułeczki.
4.Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut,żeby bułeczki podrosły.
5.Wyrośnięte bułeczki pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze