Mleczne bułeczki z otrębami i płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Przepis na bułeczki wymyśliłam z tego co było pod ręką.Bułeczki wyszły bardzo smaczne i dużo zdrowsze od kupnych.Idealne na kolacje lub śniadanie.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    5 dag drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    pół szklanki płatków owsianych
    pół szklanki otrębów pszennych
    1 jajko

Mleczne bułeczki z otrębami i płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem,łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • Ciasto. 2. Do mąki wbijamy jajko,dodajemy sól,wyrośnięte drożdże,płatki owsiane,otręby pszenne i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto.
    Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
  • Formowanie bułeczek. 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i formujemy bułeczki.
  • Bułeczki. 4. Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut,żeby bułeczki podrosły.
  • Upieczone. 5. Wyrośnięte bułeczki pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 190 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy