ciasto:
60 dag mąki pszennej + 2 czubate łyżki
1 jajko
5 dag drożdży
5 dag masła
480 ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
kruszonka:
5 dag masła
5 dag cukru
10 dag mąki pszennej
dodatkowo:
1 jajko
Sposób przygotowania przepisu:
Mleczne bułeczki
1.
Mleko lekko pogrzać i rozpuścić w nim drożdże , następnie dodać cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać jajko, podrośnięte drożdże i rozpuszczone oraz przestudzone masło, zagnieść ciasto ( ja to zrobiłam przy pomocy robota).
Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Stolnicę lekko podsypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, lekko je rozciągnąć dłońmi formując placek o grubości około 2 cm i szklanką wyciąć krążki.
2.
Z wyciętych krążków uformować bułeczki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do podrośnięcia, a w tym czasie przygotować kruszonkę.
W miseczce palcami rozetrzeć masło z cukrem i mąką, rozcierać do momentu powstania ładnej kruszonki.
3.
Podrośnięte bułki posmarować lekko ubitym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200st około 25 minut.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze