Mleczne bułeczki

0 (0 ocen)

Bułeczki idealne na niedzielne śniadanie są pyszne i puszyste.

Składniki:

  • ciasto:
    60 dag mąki pszennej + 2 czubate łyżki
    1 jajko
    5 dag drożdży
    5 dag masła
    480 ml mleka
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    kruszonka:
    5 dag masła
    5 dag cukru
    10 dag mąki pszennej
    dodatkowo:
    1 jajko

Mleczne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11ijsn1 1. Mleko lekko pogrzać i rozpuścić w nim drożdże , następnie dodać cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać jajko, podrośnięte drożdże i rozpuszczone oraz przestudzone masło, zagnieść ciasto ( ja to zrobiłam przy pomocy robota).
    Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Stolnicę lekko podsypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, lekko je rozciągnąć dłońmi formując placek o grubości około 2 cm i szklanką wyciąć krążki.
  • image-06a1bhx 2. Z wyciętych krążków uformować bułeczki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do podrośnięcia, a w tym czasie przygotować kruszonkę.
    W miseczce palcami rozetrzeć masło z cukrem i mąką, rozcierać do momentu powstania ładnej kruszonki.
  • image-0tlecf2 3. Podrośnięte bułki posmarować lekko ubitym jajkiem i posypać kruszonką.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 200st około 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy