Mleczne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko pogrzać i rozpuścić w nim drożdże , następnie dodać cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać jajko, podrośnięte drożdże i rozpuszczone oraz przestudzone masło, zagnieść ciasto ( ja to zrobiłam przy pomocy robota).
Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Stolnicę lekko podsypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, lekko je rozciągnąć dłońmi formując placek o grubości około 2 cm i szklanką wyciąć krążki.
2.Z wyciętych krążków uformować bułeczki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do podrośnięcia, a w tym czasie przygotować kruszonkę.
W miseczce palcami rozetrzeć masło z cukrem i mąką, rozcierać do momentu powstania ładnej kruszonki.
3.Podrośnięte bułki posmarować lekko ubitym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200st około 25 minut.
Komentarze