Mleczna zupa z dynią

4.99 (146 ocen)

  • 45 min

Wspomnienie minionych lat. Taką zupę gotowała moja babcia, wtedy mówiłam, że nie lubię, dzisiaj zjadłam ze smakiem.

  • 45 min

Składniki:

  • 500g dyni
    3 ziemniaki
    3/4 szkl mąki
    1 jajko
    1 l mleka
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.99 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa z dyni

Mleczna zupa z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię oczyścić, obrać, pokroić w kostkę dodać pół szklanki wody i pod przykryciem gotować 15 minut. Rozgnieść lub zmiksować blenderem.
  • 2. Z mąki, jajka i szczypty soli zrobić twarde ciasto na zacierkę.
  • 3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w szklance osolonej wody. Pod koniec dodać mleko, dynię i zacierkę. Doprawić solą i chwilkę razem pogotować.

Porady

Ciasto można zetrzeć na grubych oczkach tartki, ja wolę skubać malutkie kluski.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować