Mleczna z dynią i lanymi kluskami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś mam dzień dyniowy, zwariowany zawrót głowy. Mąż zażyczył sobie zupki takiej jak mu gotowała mama, koniecznie z kluskami lanymi. Więc szybko zadzwoniłam do mamy i zapytałam jak się robi kluski lane, no i zrobiłam wyszły idealne. A zupka za każdym razem jak gotuję z dyni wychodzi co raz to smaczniejsza.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 litry mleka 3,2 %,
    1 kilogram już obranej i oczyszczonej dyni.
    na kluski lane.
    4 jajka,
    4 łyżki mąki pszennej.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa mleczna

Mleczna z dynią i lanymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mleczna 1. Dynię już obraną i oczyszczoną pokroić w kostkę. Gdy mleko się zagotuje wsypać przygotowaną dynię i gotować do jej miękkości.
  • mleczna 2. W czasie gdy dynia gotuje się na mleku na wolnym ogniu zrobić kluski lane, czyli jajka roztrzepać widelcem lub od razu dosypać mąkę i wszystko dokładnie wyrobić również widelcem na jednolitą masę.
  • mleczna 3. Gdy dynia jest już dość miękka wtedy za pomocą łyżki cedzakowej lub łyżką wlewać małe strumienie ciasta i od razu mieszać zupę. Kluseczki wychodzą delikatne jak pianka.
  • mleczna 4. Taka zupka jest smaczna i moim zdaniem zdrowa. Można ją jeść na słono jak również na słodko. Kto jeszcze takiej nie jadł polecam serdecznie, wiem że nawet w szpitalach takiej nie serwują ale my bardzo ją lubimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować