Ciasto Mleczna kanapka

4.5 (166 ocen)

  • 2 godz.

Domowy sposób na wspaniały przysmak dla małych łasuchów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 6 jajek
    - ¾ szkl. cukru
    - ½ szkl. mąki pszennej
    - ½ szkl. mąki ziemniaczanej
    - 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 łyżki kakao
    - 2 łyżki oleju
    Masa mleczna:
    - 300 g masła lub margaryny
    - cukier waniliowy
    - 3 łyżki cukru
    - 2 szkl. mleka w proszku
    Polewa czekoladowa:
    - ½ kostki masła/margaryny
    - 3 łyżki cukru
    - 2 łyżki kakao
    - 2 łyżki mleka w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier, a następnie po jednym żółtku i dalej ubijaj na puszystą pianę. Dodaj olej. Mąki przesiej z proszkiem i kakao. Dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Wyłóż na formę (24x34) wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz 25-30 min w temp. 170st. Po przestygnięciu przekrój na pół.
  • 2. Masło przełóż do rondelka. Dodaj cukry i zagotuj. Po ostudzeniu połącz z przesianym mlekiem w proszku. Jeśli będzie ciężko się łączyło, możesz podgrzać masło w kąpieli wodnej. Gotowy krem wyłóż na jedną połowę ciasta i przykryj drugą. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
  • 3. Margarynę z cukrem i kakao podgrzewaj, aż będzie dosyć gorące. Delikatnie przesiewaj mleko w proszku i mieszaj szybko łyżką, tak aby nie powstawały grudki. Gdy przestygnie polej biszkopt.

Porady

Jeśli krem jest mało słodki możesz dosypać cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować