Ciasto mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier, a następnie po jednym żółtku i dalej ubijaj na puszystą pianę. Dodaj olej. Mąki przesiej z proszkiem i kakao. Dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Wyłóż na formę (24x34) wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz 25-30 min w temp. 170st. Po przestygnięciu przekrój na pół.
2.Masło przełóż do rondelka. Dodaj cukry i zagotuj. Po ostudzeniu połącz z przesianym mlekiem w proszku. Jeśli będzie ciężko się łączyło, możesz podgrzać masło w kąpieli wodnej. Gotowy krem wyłóż na jedną połowę ciasta i przykryj drugą. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
3.Margarynę z cukrem i kakao podgrzewaj, aż będzie dosyć gorące. Delikatnie przesiewaj mleko w proszku i mieszaj szybko łyżką, tak aby nie powstawały grudki. Gdy przestygnie polej biszkopt.
Porady
Jeśli krem jest mało słodki możesz dosypać cukru pudru.
Komentarze