Ciasto mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubic ze szczyptą soli, następnie dodać cukier imxować 2 minuty, potem dodać żółtka,cukier waniliowy i kakao, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Mixować tylko do połączenia składników.Wylać na blachę i piec okoł 25 min w 180 stopniach.
2.Kiedy ciasto wystygnie nasączyć ponczem, najpierw woda z cytryna , następnie likierem.
3.Przygotowujemy teraz kremy.Krem kakaowy:Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej.
Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder, kakao, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Do schłodzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy, potem wlewamy całość do kremu i miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników.
Krem od razy wykładamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
4.Krem śmietankowy:Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej.Śmietanę znów ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy króciutko.Żelatynę hartujemy jak poprzednio i łączymy z masą śmietanową.Wykładamy ją na zastygnięty krem kakaowy, wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch mozna połozyc ciastka delicje i zalać dowolną galaretką.
Komentarze