Mleczna kanapka

4.5 (189 ocen)

Moja wersja mlecznej kanapki.

Składniki:

  • 1 kostka masła
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    1/2 szklanki wody
    2 szklanki mąki
    5 jaj
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    Masa :
    1/2 litra śmietany kremówki 30%
    10 łyżek cukru kryształu
    2 opakowania galaretki cytrynowej
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotuję wodę, kakao, margarynę i cukier. Studzę, dodaję żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na pianę, delikatnie mieszam z masą czekoladową. Ciasto przekładam na blachę o wym. 26x38 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 30-35 min, do suchego patyczka. Wyjmuję, studzę i kroję wzdłuż na dwie części.
    Galaretki rozpuszczam w szklance gorącej wody, mieszam do rozpuszczenia żelatyny. Dodaję cukier i ponownie mieszam. Kremówkę ubijam na sztywno i po łyżce dolewam tężejącą galaretkę, cały czas ucierając.
    Na spód ciasta wykładam masę śmietankową, przykrywam drugim kawałkiem ciasta i schładzam. Schłodzone można polać polewą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować