Pierwszy raz ten mięsny placek robiłam wg. przepisu Nigelli z książki "Włoskie inspiracje. Nigellisima". Oryginalny sposób proponowany przez Nigellę znajdziecie w jej książce, ja natomiast zapraszam Was dziś na moją wariację na ten temat.
Mizza czyli mięsna pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z wołowiny, przeciśniętego przez praskę czosnku, otrąb, jajek, posiekanej pietruszki wyrabiamy placek mięsny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy do okrągłej formy - średnica ok. 26 cm. Na mięsnym cieście układamy pokrojone w plastry pomidory (jeśli ktoś woli może obrać je ze skórki), doprawiamy oregano. Na warstwę pomidorową wykładamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Paprykę kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na łyżce oleju, aż nieco zmięknie i układamy na mozzarelli. Całość można jeszcze odrobinę posolić. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni, funkcja termoobieg.Smacznego!
Komentarze