Mizza czyli mięsna pizza

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pierwszy raz ten mięsny placek robiłam wg. przepisu Nigelli z książki "Włoskie inspiracje. Nigellisima". Oryginalny sposób proponowany przez Nigellę znajdziecie w jej książce, ja natomiast zapraszam Was dziś na moją wariację na ten temat.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    · 500 g zmielonej wołowiny
    · 2 ząbki czosnku
    · 2 łyżki otrąb owsianych
    · 2 jajka
    · duży pęczek pietruszki
    · sól
    · pieprz
    · 1/2 łyżeczki oregano
    · mozzarella - 1,5 szt.
    · pomidory - 3 szt
    · jedna duża czerwona papryka
    · odrobina oleju

Mizza czyli mięsna pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wołowiny, przeciśniętego przez praskę czosnku, otrąb, jajek, posiekanej pietruszki wyrabiamy placek mięsny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy do okrągłej formy - średnica ok. 26 cm. Na mięsnym cieście układamy pokrojone w plastry pomidory (jeśli ktoś woli może obrać je ze skórki), doprawiamy oregano. Na warstwę pomidorową wykładamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Paprykę kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na łyżce oleju, aż nieco zmięknie i układamy na mozzarelli. Całość można jeszcze odrobinę posolić. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni, funkcja termoobieg.Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy