Mizeria z "zielonym ptakiem" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myjemy , dwa do mizeri obieramy i kroimy w plastarki , lub paski.
Jogurt wymieszać z solą , pieprzem ,cukrem i sokiem z cytryny.
Ogórek do zielonego ptaka przecinamy na trzy części ,w miejscu przecięcia ścinamy na skos i robimy ząbki. Tylko te części z końcówką.
Środkową część ogórka nacinamy i delikatnie wycinamy wnętrze. Miąższ wykorzystamy do mizeri.To samo robimy i 1/3 innego ogórka.
To będą skrzydła ptaka. Wydrążoną skórkę lekko zaokrąglamy i robimy ząbki.
2.Teraz przydatne nam będą wykałaczki.
Skórkę nabijamy na wykałaczkę i pod skosem wbijamy w ogórka.
Oczka robimy z kawałeczków papryki i też mocujemy za pomocą wykałaczki.
Na dzioby ucinamy końcówki papryczki i przytwierdzamy wykałaczkami.
Na półmisek wykładamy mizerię , stawiamy ptaki, podajemy na stół.
Jogurt wykładamy na talerzyki , dodajemy ogórki i dopiero mieszamy.
Komentarze