Mizeria z czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Znana surówka ogórkowa w nowej odsłonie - dodatek świeżych liści czosnku niedźwiedziego nadaje "poczciwej" mizerii zupełnie nowego charakteru.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g ogórków szklarniowych
    2 małe szalotki (30 g)
    15-20 liści czosnku niedźwiedziego
    4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
    sól
    pieprz

Mizeria z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki i szalotki obieramy i szatkujemy na cienkie plasterki. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie odciskamy z nadmiaru soku.
  • 2. Czosnek niedźwiedzi płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Łyżkę zostawiamy do dekoracji, a resztę łączymy z ogórkami i szalotką oraz z jogurtem lub śmietaną. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • 3. Mizerię podajemy od razu po przygotowaniu, posypaną pozostawionymi listkami czosnku.

Komentarze

Podobne przepisy