Mizeria

5 (186 ocen)

Ile gospodyń, tyle przepisów na mizerię.

Składniki:

  • ok. 80 dag ogórków (mogą być szklarniowe)
    1 nieduża cebula
    pęczek szczypiorku lub koperku
    małe opakowanie kwaśnej, gęstej śmietany (ok. 150g)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Mizeria

Mizeria - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obieramy i szatkujemy na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w cienkie ćwierćplasterki. Posypujemy łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na pół godzinki.
  • 2. Odciskamy sok. Dodajemy śmietanę, pieprz i posiekaną zieleninę. Sprawdzamy, czy nie trzeba dosolić do smaku. Mieszamy i podajemy.

Porady

Tak przygotowana mizeria nie podchodzi wodą (dzięki odciśnięciu ogórków). Najlepsza jest latem, z gruntowych ogórków, ale i z tych szklarniowych jest ok.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować