Mizeria

  • wyświetlono: 490 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Klasyczny i pyszny dodatek do obiadu.

Ola1984
  • 3 porcje
  • 10min
  • Łatwy

Składniki

1 długi wężowy ogórek (lub 5 ogórków gruntowych)
200 ml śmietany 18%
1/2 łyżki soku z cytryny
sól (do smaku)
świeżo zmielony kolorowy pieprz (do smaku)
3/4 łyżeczki cukru pudru
1/2 pęczka koperku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Mizeria

  • 1. Ogórka obrać ze skórki i pokroić na cienkie plastry, przełożyć do miski. Do śmietany dodać sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Wymieszać do połączenia się składników. Śmietaną zalać ogórki i dodać posiekany koperek. Wymieszać i odstawić na chwilę do przegryzienia.

Porady

Aby ogórek gruntowy nie miał gorzkiego posmaku, należy obierać go od jasnej do ciemnej strony.
W wersji niskokalorycznej śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoOgórkiDrugie daniekoperekcytrynaogórekśmietanadla dzieciobiadniedzielny obiadwiosnaziołakuchnia polskacukier pudermizeriapolskaogórek gruntowygruntowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Mizeria z sokiem z limonki

Dodane przez: Aneta_77

Mizeria z sokiem z limonki

Mizeria trochę inaczej bo z sokiem...

Młode ziemniaczki z ziołami hasselback

Dodane przez: 2milutka

Młode ziemniaczki z ziołami hasselback

Ponacinane i zapieczone młode...

Marchewka z groszkiem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Marchewka z groszkiem do obiadu

Marchewka z groszkiem - klasyka...

Pikantne udka curry w ziołach

Dodane przez: Martyna1991

Pikantne udka curry w ziołach

Pikantne , pachnące ziołami , pieczone...

Sałata zielona ze śmietaną

Dodane przez: anka1988

Sałata zielona ze śmietaną

Tak podaną sałatę uwielbiam do...

Kotlety mielone z kuskus

Dodane przez: 2milutka

Kotlety mielone z kuskus

Zaskoczenie w kuchni i na stole...