• 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Klasyczny i pyszny dodatek do obiadu.

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 długi wężowy ogórek (lub 5 ogórków gruntowych)
    200 ml śmietany 18%
    1/2 łyżki soku z cytryny
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony kolorowy pieprz (do smaku)
    3/4 łyżeczki cukru pudru
    1/2 pęczka koperku
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Mizeria Dania główne Dodatki

Mizeria - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórka obrać ze skórki i pokroić na cienkie plastry, przełożyć do miski. Do śmietany dodać sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Wymieszać do połączenia się składników. Śmietaną zalać ogórki i dodać posiekany koperek. Wymieszać i odstawić na chwilę do przegryzienia.

Porady

Aby ogórek gruntowy nie miał gorzkiego posmaku, należy obierać go od jasnej do ciemnej strony. W wersji niskokalorycznej śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować