Bardzo pyszna i lekka sałatka. Doskonale pasuje do mięs z grilla i nie tylko, do pieczywa. Do zrobienia tej sałatki można użyć gotowego mixu sałat, ale ja swój mix mam w ogródku :)
Składniki:
dla 2-3 osób
150 g sera ricotta
garść rukoli
garść roszponki
kilka listków sałaty masłowej lub lodowej
2 średnie pomidory
1 mała cebula czerwona
sól
pieprz świeżo mielony
opakowanie sosu koperkowo - ziołowego
Mix sałat z ricottą i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidora pokroić w dowolną wielkość. Ułożyć na umytych liściach sałat. Ser ricotta pokroić w kostkę i ułożyć między pomidorami. Cebulę obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki, a następnie podzielić na krążki. Przełożyć do salaterki. Całość lekko posolić, posypać zmielonym pieprzem i skropić sosem Koperkowo-ziołowym. Lekko wymieszać przed podaniem.
Komentarze