Mix sałat z gruszką

4.5 (191 ocen)

  • 15 min

Mangold, rukola, szpinak, batavia zielona i czerwona, słodka gruszka i pikantny, miękki ser kozi, a wszystko skropione dressingiem z pomarańczy i musztardy. Uwielbiam takie pikantno-słodkie połączenia w sałatach.

  • 15 min

Składniki:

  • 125 g mix sałat: mangold, rukola, szpinak, batavia czerwona i zielona
    100 g sera francuskiego pikantnego typu brie z koziego mleka, Geramont - cremig-würzig
    1 gruszka, niezbyt dojrzała

    Dressing:
    1 łyżka syropu z agawy
    1 łyżka oleju sezamowego
    1 łyżka musztardy
    150 ml soku ze świeżej pomarańczy
    sól, świeżo mielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dressing

Mix sałat z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałaty myjemy, osuszamy. Układamy na 3 talerzach. Gruszkę myjemy (nie obieramy) i tniemy najpierw na pół a potem w cienkie plasterki. Ser kroimy w małe części. Gruszkę i ser układamy na sałacie.
  • 2. W małym garnuszku umieszczamy wszystkie składniki dressingu, oprócz soli i pieprzu. Podgrzewamy, cały czas mieszając. Dressing należy delikatnie zredukować, wówczas zrobi się bardziej gęsty i kremowy. Na samym końcu dosmaczamy dressing solą i pieprzem. Chłodzimy i przed podaniem, polewamy sałatę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rukola Sałata Szpinak Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować