Mix kapuśniaczków

4.5 (155 ocen)

Pyszny farsz i rewelacyjne ciasto!!

Składniki:

  • Farsz
    - 0,5 kg kiszonej kapusty
    - 25-30dag pieczarek
    - 1 cebula
    Ciasto
    - 1 szklanka mąki
    - 10dag margaryny
    - 3 żółtka (w tym 1 do posmarowania)
    - sól
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Mix kapuśniaczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę gotować do miękkości,wycisnąć sok i drobno pokroić.
    Pokrojone drobno pieczarki poddusić z cebulką na maśle.Wszystko połączyć wraz z tłuszczem. Dla polepszenia smaku można dodać sól i pieprz.Wystudzić
  • 2. Mąkę wymieszać z 1/4 łyżeczki soli,dodać miękką margarynę i posiekać nożem.Wbić żółtka i szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby wlac 1-2 łyżki zimnej wody) Owinąć je folią i wstawić do lodówki na 30min.
  • sklejone ciasto z farszem 3. Stolnice posypać mąką.Ciasto rozwałkować cieniutko, wycinać kwadraciki,nakładać farsz i sklejać tylko 2 końce.Układać na blaszce i posmarować żółtkem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni i piec ok15min do zrumienienia
  • 4. Można zrobić także małe pierożki,drożdzówki lub zawijać jak roladę. Większe kapuśniaczki należy piec ok 35min
    Podawać z czerwonym barszczem

Porady

Warto ilość składników zwiększyć ponieważ jest tak pyszne że od razu znika z talerza :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować