Mix kapuśniaczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę gotować do miękkości,wycisnąć sok i drobno pokroić.
Pokrojone drobno pieczarki poddusić z cebulką na maśle.Wszystko połączyć wraz z tłuszczem. Dla polepszenia smaku można dodać sól i pieprz.Wystudzić
2.Mąkę wymieszać z 1/4 łyżeczki soli,dodać miękką margarynę i posiekać nożem.Wbić żółtka i szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby wlac 1-2 łyżki zimnej wody) Owinąć je folią i wstawić do lodówki na 30min.
3.Stolnice posypać mąką.Ciasto rozwałkować cieniutko, wycinać kwadraciki,nakładać farsz i sklejać tylko 2 końce.Układać na blaszce i posmarować żółtkem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni i piec ok15min do zrumienienia
4.Można zrobić także małe pierożki,drożdzówki lub zawijać jak roladę. Większe kapuśniaczki należy piec ok 35min
Podawać z czerwonym barszczem
Porady
Warto ilość składników zwiększyć ponieważ jest tak pyszne że od razu znika z talerza :)
Komentarze