Farsz
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 25-30dag pieczarek
- 1 cebula
Ciasto
- 1 szklanka mąki
- 10dag margaryny
- 3 żółtka (w tym 1 do posmarowania)
- sól
Sposób przygotowania przepisu:
Mix kapuśniaczków
1.
Kapustę gotować do miękkości,wycisnąć sok i drobno pokroić.
Pokrojone drobno pieczarki poddusić z cebulką na maśle.Wszystko połączyć wraz z tłuszczem. Dla polepszenia smaku można dodać sól i pieprz.Wystudzić
2.
Mąkę wymieszać z 1/4 łyżeczki soli,dodać miękką margarynę i posiekać nożem.Wbić żółtka i szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby wlac 1-2 łyżki zimnej wody) Owinąć je folią i wstawić do lodówki na 30min.
3.
Stolnice posypać mąką.Ciasto rozwałkować cieniutko, wycinać kwadraciki,nakładać farsz i sklejać tylko 2 końce.Układać na blaszce i posmarować żółtkem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni i piec ok15min do zrumienienia
4.
Można zrobić także małe pierożki,drożdzówki lub zawijać jak roladę. Większe kapuśniaczki należy piec ok 35min
Podawać z czerwonym barszczem
Porady
Warto ilość składników zwiększyć ponieważ jest tak pyszne że od razu znika z talerza :)
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze