Misz - masz z młodych warzyw i kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w niedużą kostkę. W garnku roztapiamy klarowane masło i smażymy mięso, mieszając, do odparowania płynu. Przyprawiamy lekko solą i przyprawą garam masala lub kurkumą. Mieszamy. Łyżką cedzakową wyjmujemy mięso na talerz i odstawiamy.
2.Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy cienko lub skrobiemy. Wszystkie warzywa płuczemy i kroimy: marchewkę, pietruszkę, seler w grube talarki, pora wzdłuż i w paseczki, cukinię w ćwierćplasterki, ziemniaki w kostkę. Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Oczyszczoną fasolkę kroimy w kawałki długości ok. 2 cm.
3.Na masło pozostałe ze smażenia mięsa wrzucamy marchewkę, pietruszkę seler i por, lekko obsmażamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie wkładamy ziemniaki, fasolkę i kalafior, mieszamy, chwilę podgrzewamy i wlewamy gorący rosół. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
4.Dodajemy cukinię, mięso, koperek i pokrojony drobno czosnek, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Przyprawiamy szczyptą pieprzu cytrynowego i ewentualnie solą do smaku.
5.Porcje potrawy nakładamy na talerze, posypujemy startym serem i dekorujemy piórkami koperku.
Porady
Z tej ilości składników otrzymamy 4-6 porcji. Potrawa nadaje się do odgrzewania.
Komentarze