MISZ - MASZ z młodych warzyw i kurczaka

0 (0 ocen)

Potrawa jednogarnkowa z mnóstwem młodych warzyw na lekki letni obiad.

Składniki:

  • 500 g mięsa z piersi kurczaka
    1 pęczek młodej marchewki (400 g)
    1 mały korzeń młodej pietruszki
    1 młody por (biała część)
    2 łodygi selera naciowego
    350 g żółtej fasolki szparagowej
    1 mały kalafior (400 g)
    1 nieduża cukinia (200 g)
    6 młodych ziemniaków (400 g)
    500-600 ml rosołu (może być z kostki)
    3 łyżki klarowanego masła
    3 duże ząbki czosnku
    4 łyżki posiekanego koperku
    6 łyżek startego żółtego sera
    sól
    pieprz cytrynowy
    1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala lub kurkumy
    piórka koperku do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Misz - masz z młodych warzyw i kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w niedużą kostkę. W garnku roztapiamy klarowane masło i smażymy mięso, mieszając, do odparowania płynu. Przyprawiamy lekko solą i przyprawą garam masala lub kurkumą. Mieszamy. Łyżką cedzakową wyjmujemy mięso na talerz i odstawiamy.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy cienko lub skrobiemy. Wszystkie warzywa płuczemy i kroimy: marchewkę, pietruszkę, seler w grube talarki, pora wzdłuż i w paseczki, cukinię w ćwierćplasterki, ziemniaki w kostkę. Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Oczyszczoną fasolkę kroimy w kawałki długości ok. 2 cm.
  • 3. Na masło pozostałe ze smażenia mięsa wrzucamy marchewkę, pietruszkę seler i por, lekko obsmażamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie wkładamy ziemniaki, fasolkę i kalafior, mieszamy, chwilę podgrzewamy i wlewamy gorący rosół. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
  • 4. Dodajemy cukinię, mięso, koperek i pokrojony drobno czosnek, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Przyprawiamy szczyptą pieprzu cytrynowego i ewentualnie solą do smaku.
  • 5. Porcje potrawy nakładamy na talerze, posypujemy startym serem i dekorujemy piórkami koperku.

Porady

Z tej ilości składników otrzymamy 4-6 porcji. Potrawa nadaje się do odgrzewania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować