Miska soczewicy

0 (0 ocen)

Treściwe i syte danie zaspokoi głód każdego głodomora. Zaletą tego jedzenia jest to, że można go ugotować więcej i wcześniej, a później tylko odgrzać.

Składniki:


  • 300g soczewicy zielonej
    500g ziemniaków
    2 marchewki
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    2 filety z kurczaka
    1 szklanka domowego przecieru pomidorowego
    1 1/2 l bulionu drobiowego
    1 liść laurowy
    4-6 ziaren ziela angielskiego
    sól ziołowa
    pieprz czarny
    słodka papryka mielona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Miska soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalać zimną wodą i odstawić. Ziemniaki i marchewkę pokroić w taką samą, małą kostkę. Obsmażyć na patelni i przełożyć do większego garnka. Cebulę skroić i zeszklić na patelni razem z czosnkiem, przełożyć do garnka. Soczewicę odsączyć i dodać do warzyw. Fileta z kurczaka również pokroić i obsmażyć. Wszystko zalać bulionem i dodać przyprawy. Po ok 10min wlać przecier pomidorowy i gotować do miękkości. Na końcu w razie konieczności doprawić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Soczewica Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować