Misie z migdałami

0 (0 ocen)

Pyszne, proste ale zabawne misie , które można przyrządzić wspólnie z dziećmi

Składniki:

  • - 250g mąki pszennej
    - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( lub ziarenka z jednej laski wanilii)
    - 200g masła/margaryny
    - 120g cukru pudru
    - 1 jajko
    - garść migdałów
    - lukier kolorowy do dekoracji

Misie z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej pokrojone w kawałki masło. Rozcieramy palcami. Jajko delikatnie rozbijamy z cukrem i wanilią a następnie dodajemy do mąki z masłem. Ugniatamy elastyczne ciasto ( podsypujemy ew. mąką) . Układamy je na folii spożywczej, owijamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinkę . Po tym czasie rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kształt misiów. Na środku misiów układamy migdał i przyklejamy go łapkami misia do ciasta. Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem) na ok.10-15 min. Tak aby zbrązowiały, Czas pieczenia zależy też od grubości rozwałkowanego przez Was ciasta- im grubsze tym dłużej trzeba piec. Po wystudzeniu możemy udekorować kolorowym lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy