Miseczki truflowe z nutką rumu i suszonymi wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietankę podgrzewamy w garnuszku. Dodajemy do niej połamaną czekoladę i masło, żeby się rozpuściły oraz 2 łyżki rumu. Gdy wszystko się rozpuści odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu masę przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.
2.Sok pomarańczowy mieszamy razem z 2 łyżkami rumu i zalewamy nim suszone wiśnie. Zostawiamy je na pół godziny.
3.Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Każdy kwadrat umieszczamy w foremce do muffinek, żeby powstały „miseczki”. Tak przygotowane „miseczki” wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia.
4.Do przygotowanych miseczek z ciasta wkładamy po łyżeczce wiśni namoczonych w soku z rumem. Na wierzch wyciskamy masę czekoladową i dekorujemy np. skórkami pomarańczy.
Komentarze