Miseczki truflowe z nutką rumu i suszonymi wiśniami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Kruche miseczki wypełnione nadzieniem czekoladowym z nutką rumu i suszonymi wiśniami to doskonały dodatek do czarnej kawy.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) ciasto francuskie
    2) 100 g czekolady gorzkiej
    3) 2 czubate łyżki masła
    4) 100 g śmietany 30%
    5) 4 łyżki rumu
    6) garść suszonych wiśni
    7) pół szklanki soku pomarańczowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Miseczki truflowe z nutką rumu i suszonymi wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę podgrzewamy w garnuszku. Dodajemy do niej połamaną czekoladę i masło, żeby się rozpuściły oraz 2 łyżki rumu. Gdy wszystko się rozpuści odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu masę przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.
  • 2. Sok pomarańczowy mieszamy razem z 2 łyżkami rumu i zalewamy nim suszone wiśnie. Zostawiamy je na pół godziny.
  • 3. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Każdy kwadrat umieszczamy w foremce do muffinek, żeby powstały „miseczki”. Tak przygotowane „miseczki” wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Do przygotowanych miseczek z ciasta wkładamy po łyżeczce wiśni namoczonych w soku z rumem. Na wierzch wyciskamy masę czekoladową i dekorujemy np. skórkami pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Czekolada Rum Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować