Soczysta ryba z ziemniaczanymi łuskami, podana z puree z zielonego groszku z miętą, marchewką i musem borówkowym. Proste, ale bardzo smaczne danie :)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 duży filet z miruny
2 ziemniaki
2 marchewki
200 g zielonego groszku
100 g borówki amerykańskiej
200 g drobnego makaronu
kilkanaście listków mięty
kilka kropli soku z cytryny
1 łyżka śmietany
przyprawa do ryb
sól
pieprz
Miruna z ziemniaczanymi łuskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet podzielić na 4 porcje, przyprawić przyprawą do ryb z obu stron.
2.Ziemniaki i marchew obrać. Za pomocą foremki wykrawać walce z ziemniaków o średnicy około 2 cm, następnie walce pociąć w cieniutkie plasterki. Przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć na złoty kolor. Marchew pokroić w walce o wysokości około 3 cm, wrzucić do posolonej wody i ugotować al dente. Następnie zarumienić lekko na patelni.
3.Filety smażyć z obu stron do zarumienienia, smażąc przez chwilę pod przykryciem, by ryba doszła w środku. Ryba ma być soczysta w środku.
4.Groszek ugotować do miękkości, dodać do niego umyte listki mięty, śmietanę, przyprawy oraz kilka kropli soku z cytryny, a następnie zmiksować blenderem na puree.
5.Umytą borówkę zmiksować blenderem na mus.
6.W osolone wodzie ugotować drobny makaron. Odcedzić, wyłożyć na talerz. Na makaron wyłożyć filet miruny, a na nim ułożyć talarki z ziemniaków w formie łuski rybnej. Dookoła talerza rozłożyć wałeczki marchwiowe, między nimi wycisnąć duże krople puree z groszku i mięty. Udekorować musem borówkowym i świeżymi listkami mięty.
Smacznego!
Komentarze