Miruna z ziemniaczanymi łuskami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soczysta ryba z ziemniaczanymi łuskami, podana z puree z zielonego groszku z miętą, marchewką i musem borówkowym. Proste, ale bardzo smaczne danie :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży filet z miruny
    2 ziemniaki
    2 marchewki
    200 g zielonego groszku
    100 g borówki amerykańskiej
    200 g drobnego makaronu
    kilkanaście listków mięty
    kilka kropli soku z cytryny
    1 łyżka śmietany
    przyprawa do ryb
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Puree

Miruna z ziemniaczanymi łuskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet podzielić na 4 porcje, przyprawić przyprawą do ryb z obu stron.
  • 2. Ziemniaki i marchew obrać. Za pomocą foremki wykrawać walce z ziemniaków o średnicy około 2 cm, następnie walce pociąć w cieniutkie plasterki. Przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć na złoty kolor. Marchew pokroić w walce o wysokości około 3 cm, wrzucić do posolonej wody i ugotować al dente. Następnie zarumienić lekko na patelni.
  • 3. Filety smażyć z obu stron do zarumienienia, smażąc przez chwilę pod przykryciem, by ryba doszła w środku. Ryba ma być soczysta w środku.
  • 4. Groszek ugotować do miękkości, dodać do niego umyte listki mięty, śmietanę, przyprawy oraz kilka kropli soku z cytryny, a następnie zmiksować blenderem na puree.
  • 5. Umytą borówkę zmiksować blenderem na mus.
  • 6. W osolone wodzie ugotować drobny makaron. Odcedzić, wyłożyć na talerz. Na makaron wyłożyć filet miruny, a na nim ułożyć talarki z ziemniaków w formie łuski rybnej. Dookoła talerza rozłożyć wałeczki marchwiowe, między nimi wycisnąć duże krople puree z groszku i mięty. Udekorować musem borówkowym i świeżymi listkami mięty.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować