Filet z miruny w szpinakowo-kokosowej panierce

0 (0 ocen)

Smaczna ryba w oryginalnej panierce zaskoczy nie jednego smakosza ryb.

Składniki:

  • 750g fileta z miruny
    100g szpinaku (może być mrożony)
    1 jajko
    5 łyżek wiórków kokosowych
    3/4 szklanki mleka
    4 łyżki mąki
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka soku z cytryny
    gałka muszkatołowa
    pieprz ziołowy
    pieprz, sól
    olej do smażenia
    plasterki cytryny i listki bazylii do dekoracji

Filet z miruny w szpinakowo-kokosowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak (jeśli jest mrożony) odparuj na patelni.Połącz z jajkiem, mąką, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, wiórkami kokosowymi i przyprawami. Zmiksuj w blenderze lub malakserze na gładką masę.
  • filet pokrój na mniejsze kawałki 2. Rybę mocz godzinę w mleku. Następnie pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem. Zanurz je w cieście i odstaw do lodówki na około pół godziny.
  • rybę usmaż na rozgrzanym oleju 3. Na patelni rozgrzej olej i kładż kawałki ryby w cieście. Smaż z każdej strony ok.3 minut.Rozłóż na talerzu, udekoruj plasterkami cytryny i listkami bazylii. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy