Miruna po grecku

4.5 (195 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Ulubiona i znana wszystkim ryba po grecku jest obowiązkową pozycją na wszystkich świętach i domowych uroczystościach. Mi osobiście smakuje najlepiej w okresie zimowym.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g miruny patagońskiej
    4 marchewki
    1 pietruszka
    Kawałek korzenia selera
    2 cebule
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    Słodka czerwona papryka
    Oregano
    190 g koncentratu pomidorowego
    1,5 szklanki gorącej wody
    Sól
    Pieprz
    2 jajka
    Bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ryba po grecku

Miruna po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę wcześniej rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie każdy kawałek ryby panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na patelni (z każdej strony).

    Cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na osobnej patelni. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka. Podlewamy wodą i dusimy przez 20 minut. Na końcu dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Przed końcem duszenia możemy dodać koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw: sól, pieprz, oregano i słodką czerwoną paprykę. Gorącymi warzywami przełożyć w szklanym naczyniu naprzemiennie usmażoną rybę. Odstawić do przegryzienia smaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miruna Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować