Miruna octowa-pomidorowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepyszne filety miruny w zalewie octowo-pomidorowej

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 3kg filetów mrożonych z miruny, mintaja, dorsza (innych)
    3 cebule
    2 cebule czerwone

    Zalewa:
    2 litry wody
    2 szklanki octu
    8 łyżek cukru
    1,5 łyżki soli
    300ml przecieru pomidorowego (można zastąpić koncentratem pomidorowym 3-5 łyżek)
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie


    Ponadto:
    sól
    mąka do panierowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Miruna octowa-pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kroimy filety i opruszamy solą z dwóch stron 1. Rozmrażamy filety i kroimy w dowolnej wielkości kawałki. Oprószamy solą z dwóch stron.
  • Panierujemy filety 2. Panierujemy w mące strzepując nadmiar z filetów gdyż lubią się wtedy przypalać.
  • Smażymy filety 3. Smażymy rybę z dwóch stron na rumiano i przekładamy do garnka.
  • 4. Przygotowujemy zalewę:
    Wszystkie skłądniki zalewy zagotowujemy, wraz z zielem i liściem laurowym, wozlewamy zalewę na 2 porcje i do drugiej dodajemy przecier pomidorowy. Lekko studzimy.

    Połowę filetów przekładamy do pierwszego garnka. Obieramy 3 cebule, kroimy w piórka i wkładamy do zalewy w pierwszym garnku. Przykrywamy przykrywką aby skłądniki przesiąkły rybę. Do drugiego garnka ( z zalewą pomidorową) wkładamy pokrojona w piórka czerowoną cebulę. Również przykrywamy przykrywką aż zalewa przejdzie rybę.

Porady

Panierkę do ryby można również wykonać poprzez obtoczenie filetów w roztrzepanym jajku i obtoczenie w bułce tartej (wedle gustu). Zalewę octową możemy zrobić bardziej ostrą lub mniej eksperymentując z ilością octu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować