Miruna octowa-pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrażamy filety i kroimy w dowolnej wielkości kawałki. Oprószamy solą z dwóch stron.
2.Panierujemy w mące strzepując nadmiar z filetów gdyż lubią się wtedy przypalać.
3.Smażymy rybę z dwóch stron na rumiano i przekładamy do garnka.
4.Przygotowujemy zalewę:
Wszystkie skłądniki zalewy zagotowujemy, wraz z zielem i liściem laurowym, wozlewamy zalewę na 2 porcje i do drugiej dodajemy przecier pomidorowy. Lekko studzimy.
Połowę filetów przekładamy do pierwszego garnka. Obieramy 3 cebule, kroimy w piórka i wkładamy do zalewy w pierwszym garnku. Przykrywamy przykrywką aby skłądniki przesiąkły rybę. Do drugiego garnka ( z zalewą pomidorową) wkładamy pokrojona w piórka czerowoną cebulę. Również przykrywamy przykrywką aż zalewa przejdzie rybę.
Porady
Panierkę do ryby można również wykonać poprzez obtoczenie filetów w roztrzepanym jajku i obtoczenie w bułce tartej (wedle gustu).
Zalewę octową możemy zrobić bardziej ostrą lub mniej eksperymentując z ilością octu.
Komentarze