Mirabelowo – czekoladowy dżem

0 (0 ocen)

Jakiś czas temu robiłam dżem z gorzkiej czekolady i węgierek. Smakował wszystkim i szybko znikną z półek spiżarni:). Tym razem wykonałam jego „jasną odsłonę”- mirabelkową, którą także polecam! Czekoladowo-cynamonowe mirabelki smakują pysznie.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1,5 kg mirabelek,
    • 500 gram cukru
    • 90 gram białej czekolady,
    • około ¾ łyżeczki cynamonu

Mirabelowo – czekoladowy dżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śliwki bez pestek 1. Mirabelki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki.
  • połączenie śliwek z cukrem 2. Gotowe przekładamy do garnka w którym będą smażone. Do owoców dodajemy cukier i smażymy je do miękkości - około 40 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.
  • dodanie cynamonu 3. Miękkie śliwki delikatnie rozdrabniamy blenderem, po czym ponownie stawiamy na ogniu i dodajemy cynamon.

Porady

Ilość dodanego cukru zależy od stopnia dojrzałość owoców. U mnie były one dość dobrze dojrzałe. Jeśli ktoś jest w posiadaniu mniej dojrzałych cukru trzeba dołożyć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy