Mirabelkowy dżem

0 (0 ocen)

Mirabelki kojarzą mi się z dzieciństwem, z grą w piłkę na boisku, którym towarzyszyły liczne upadki, z powodu poślizgnięcia się na tych okrąglutkich małych owocach. A na trzepaku zajadaliśmy się nimi, aż brzuchy nas bolały.

Składniki:

  • 1 kg owoców mirabelki
    3/4 kg cukru
    1 żel-fix 2:1
    sok z 1/4 cytryny
    1/2 szklanki wody

Mirabelkowy dżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy i usuwamy z nich pestki. Wrzucamy do rondla podlewamy wodą i gotujemy, aż owoce zaczną nam się rozgotowywać. Zestawiamy z ognia i całość miksujemy blenderem. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż nadmiar wody nam odparuje, dodajemy żel-fix energicznie mieszając (do gorącego dżemu), oraz cukier i sok z cytryny. Gotowanie kończymy, gdy uzyskamy pożądaną przez nas gęstość dżemu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy