Mirabelkówka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Pyszna nalewka z sezonowych owoców.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 2 kg żółtych mirabelek
    750 g cukru
    500 ml wody
    750 ml spirytusu 95%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Nalewki

Mirabelkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dojrzałe mirabelki umyć i osączyć. Każdą śliweczkę naciąć ostrym nożem dookoła co pomoże wydobyć smak z owoców, nie usuwać pestek. Przełożyć mirabelki do dużego słoja. Wodę i cukier zagotować i ostudzić. Dolać do niego spirytus. Mieszanką zalać owoce w słoju. Zakręcić naczynie i odstawić w słoneczne miejsce na 3 tygodnie. Po tym czasie zlać cały płyn dobrze osączając owoce i rozlać do butelek. Nalewkę odstawić w ciemne miejsce na przynajmniej 3 miesiące żeby dojrzała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mirabelki Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Fermentacja Napitki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować