Jeśli ktoś nie posiada specjalnych foremek lody można wykonać w małych kubeczkach np. po jogurcie. Mirabelkowe lody to wymarzony deser na upalne dni- kwaskowate, orzeźwiające, pysznie waniliowo- cynamonowe:). POLECAM!
Składniki:
Składniki na 5 porcji:
• 1 kg dojrzałych mirabelek,
• ok 4 łyżki cukru (ilość zależy od stopnia dojrzałość owoców),
• 1 cukier waniliowy,
• 1 łyżka miodu,
• ok 1 płaska łyżeczka cynamonu
Mirabelkowe lody na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mirabelki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Tak przygotowane przekładamy garnka i zasypujemy cukrem.
2.Całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu jak owoce zmiękną. Gotowe delikatnie miksujemy. Do zmiksowanych owoców dodajemy cukier waniliowy, miód oraz cynamon do smaku. Dokładnie mieszamy.
3.Owocowy mus pozostawiamy do ostygnięcia. Zimny przekładamy do przygotowanych foremek silikonowych. Tak przygotowane lody wstawiamy do zamrażalnika (najlepiej na noc). Przed podaniem wbijamy w nie drewniane patyczki i delikatnie wyciągamy z formy. Podajemy od razu.
Komentarze