Mirabelkowe lody na patyku

0 (0 ocen)

Jeśli ktoś nie posiada specjalnych foremek lody można wykonać w małych kubeczkach np. po jogurcie. Mirabelkowe lody to wymarzony deser na upalne dni- kwaskowate, orzeźwiające, pysznie waniliowo- cynamonowe:). POLECAM!

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    • 1 kg dojrzałych mirabelek,
    • ok 4 łyżki cukru (ilość zależy od stopnia dojrzałość owoców),
    • 1 cukier waniliowy,
    • 1 łyżka miodu,
    • ok 1 płaska łyżeczka cynamonu

Mirabelkowe lody na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed gotowaniem 1. Mirabelki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Tak przygotowane przekładamy garnka i zasypujemy cukrem.
  • przyprawianie 2. Całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu jak owoce zmiękną. Gotowe delikatnie miksujemy. Do zmiksowanych owoców dodajemy cukier waniliowy, miód oraz cynamon do smaku. Dokładnie mieszamy.
  • mrożenie 3. Owocowy mus pozostawiamy do ostygnięcia. Zimny przekładamy do przygotowanych foremek silikonowych. Tak przygotowane lody wstawiamy do zamrażalnika (najlepiej na noc). Przed podaniem wbijamy w nie drewniane patyczki i delikatnie wyciągamy z formy. Podajemy od razu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy