Mirabelkowa kremówka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Idealna na upalne popołudnie, nieco inna wersja tradycyjnej kremówki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    200 g. mirabelek
    2 jogurty naturalne po 400 g.
    2 opakowania budyniu śmietankowego
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 galaretka o dowolnym smaku

Mirabelkowa kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie wyłożyć na blachę, zagiąć lekko boki i wstawić do piekarnika w temp. 180*C na ok. 20 min. i piec do rumianego koloru. Po upieczeniu ciasto ostudzić.
    Jogurt naturalny wymieszać z budyniami, mąką i cukrami. Wstawić na lekki ogień i zagotować do powstania gęstej i jednolitej masy cały czas mieszając. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić ok. 15 min.
    Galaretkę przygotować według przepisu i odstawić do lekkiego stężenia,.
    Mirabelki umyć, oczyścić z pestek.
    Na ostudzone ciasto wyłożyć masę budyniową, następnie poukładać na niej mirabelki. Po lekkim stężeniu galaretki wyłożyć ją na wierzch ciasta. Schłodzić ciasto w lodówce ok. 3 godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy