Mirabelka na herbatnikowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lekkie orzeźwienie

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Herbatniki
    Woda z cytryną

    Masa smietankowa:
    1galaretka cytrynowa
    0,5l kremówki
    1/2szkl cukru

    Mus mirabelkowy:
    0,5 kg Mirabelek
    2/3szkl cukru
    2galaretki pomarańczowe

Mirabelka na herbatnikowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki delikatnie nasączamy w wodzie z cukrem, wykładamy na blaszkę.
  • 2. Masa śmietankowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier. Galaretkę rozpuścić w 1/2szkl wody, pozostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Wylać na herbatniki. Schłodzić.Wyłożyć 2warstwe herbatników.
  • 3. Mus mirabelkowy: Mirabelki wydrylowac i zblenderować z cukrem. Galaretki rozpuścić w 1/2szkl wody, zostawić do lekkiego stężenia i połączyć z musem.
    Wylać na masę i schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy