Miodowy ryż z szaszłykiem mięsno-owocowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne danie zaskakuje kombinacją smaków.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • RYż MIODOWY::
    - ryż (brązowy,naturalny): 200 gramów
    - oliwa: 1 łyżka
    - miód (płynny,naturalny): 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - czosnek (przeciśnięty przez praskę): 1 ząbek
    - pestki dyni: 2 łyżki
    SZASZłYK::
    - schab (bez kości/2 kotlety): 2 plastry
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
    - jabłko: 1 sztuka
    - olej: 2 łyżki
    - bułka tarta: 4 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło: 1 łyżka

Miodowy ryż z szaszłykiem mięsno-owocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie według zaleceń producenta (15-20 minut).Jabłka umyć,wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej.Kotlety posypać z obu stron solą i pieprzem,zamoczyć w roztrzepanym jajku,obotoczyć w bułce tartej,smażyć na złoty kolor.Zmniejszyć ogień,na każdym kotlecie położyc kawałek masła,przykryć patelnię dusić 5-8 minut.
  • 3. Rozgrzać patelnię,wsypać pestki dyni,uprażyć.Ryż osączyć.Na patelnię wlać oliwę,miód,dodać czosnek,wsypać ryż,przesmażyć,wymieszać z pestkami dyni,przełożyć na talerze.Na gorącą wciąż patelnię wrzucić jabłka,lekko podsmażyć,aby były chrupiące(nie miękkie).
  • 4. Schab pokroić w kostkę.Nabijać na szpatułki na przemian z jabłkiem.Na końcach można nabić suszone owoce żurawiny.Szszłyki układać na porcji ryżu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy