Miodowy łosoś z sosem żurawinowo-pomaranczowym

0 (0 ocen)

Uwierzycie,że po raz pierwszy przygotowywałam łososia?:)

Składniki:

  • 250 g świeżego łososia
    Marynata:
    2 łyżki soku z cytryny
    1,5 łyżki miodu
    2 łyżki oliwy
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
    Sól
    Sos:
    1 mała cebula
    50 g suszonej żurawiny
    1 łyżeczka mąki
    2 łyżki konfitury pomarańczowej
    Sól, pieprz, płatki chili mielone
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Miodowy łosoś z sosem żurawinowo-pomaranczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rybę zamarynowac 1. Ryba:
    Rybę umyć i dobrze osuszyć. Do miseczki wlać sok z cytryny, miód, oliwę. Wymieszać. Dodać sól i gałkę i ponownie dobrze wymieszać. Rybę przełożyć do miski i zalać obficie marynatą. Odłożyć do lodówki na około 2 godziny.
  • zurawine poddusić do miękkości 2. Sos:
    Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju. Następnie dodać żurawinę i lekko ją podsmażyć. Zalać około ½ szklanki wody i dusić aż żurawina będzie miękka.
  • make połaczyc z woda i konfiturą 3. Do miseczki wsypać mąke, dodać ½ szklanki wody i konfiturę wymieszać dobrze. Mieszankę przelać do garnka i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i płatkami chili. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem a następnie przecedzić przez sito.
  • 4. Wykonanie:
    Na rozgrzana patelnię kłaść kawałki ryby ( nie dawać tłuszczu) i smażyć ją po około 3-4 minuty z każdej strony ( zależy od grubości ryby). Przekładać na talerz i podawać z odgrzanym sosem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować