Miodowy łosoś z sezamem i czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Oprócz smaku, cenię ją za dużą zawartość kwasów omega-3 i omega-6, białka, witamin A, D, E i B, a także składników odżywczych tj. potas, selen, cynk czy jod. Dzisiaj zapraszam na łososia pieczonego w słodkiej marynacie z dodatkiem miodu z kasztanów, który smakiem i intensywnością przypomina miód gryczany. Zdrowych tłuszczy i smaku dodają rybie także ziarna sezamu oraz czarnuszki. Smacznie polecam :)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filet z łososia
    - 4 łyżki oleju rzepakowego
    - 2 łyżki miodu z kasztanów
    - 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    - ziarna sezamu
    - ziarna czarnuszki
    - świeży koperek
    - sól do smaku
    - pieprz cytrynowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Miodowy łosoś z sezamem i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miodowy łosoś z sezamem i czarnuszką 1. Łososia pozbawiamy skóry, oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki. W miseczce łączymy olej, sos sojowy i mód z kasztanów (możemy użyć innego wyrazistego miodu). Ryby zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę (można na dłużej).
  • 2. Zamarynowane kawałki łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy delikatnie solą i pieprzem cytrynowym, zalewamy pozostałą marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 15 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy ryby ziarnami sezamu i czarnuszki, a przez podaniem posiekanym świeżym koperkiem. Łososia podajemy z plastrami cytryny i ulubionymi dodatkami. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować