Miodowy keksiak

5 (148 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    600 g mąki
    200 g miodu
    200 g cukru kryształ
    100 g masła
    3 jajka
    12 g sody oczyszczonej

    KEKSOWA POLEWA:
    60 g masła
    60 g miodu
    400 g mieszanki keksowej
    60 g cukru kryształ

    MASA:
    500 ml mleka
    90 g kaszy manny
    120 g cukru kryształ
    32 g cukru wanilinowego
    300 g masła

    powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Miodownik

Miodowy keksiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Z podanych składników zarobić ciasto. Schłodzić, podzielić na trzy części. Rozwałkować na blachy (25/35 cm.). Dwa upiec solo a na trzeci wyłożyć przygotowaną wcześniej polewę keksową. Piec w temp. ok. 170*C przez ok. 10 - 15 min.
  • 2. KEKSOWA POLEWA:
    Masło, miód oraz cukier podgrzewać do momentu zagotowania w garnku. Dodać mieszankę keksową, wymieszać. Lekko wystudzić i wyłożyć na trzeci blat.
  • 3. MASA:
    Z podanych składników ugotować grysik na gęsto. Masło utrzeć i dodawać małymi porcjami wystudzony grysik. Miksować do uzyskania jednolitej, pulchnej masy.
  • 4. Tak przygotowanym kremem przekładać wystudzone blaty ciasta przesmarowane powidłami śliwkowymi. Wykończenie stanowi ostatni blat ciasta z mieszanką keksową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa grysikowa Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować