Miodowy keksiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Z podanych składników zarobić ciasto. Schłodzić, podzielić na trzy części. Rozwałkować na blachy (25/35 cm.). Dwa upiec solo a na trzeci wyłożyć przygotowaną wcześniej polewę keksową. Piec w temp. ok. 170*C przez ok. 10 - 15 min.
2.KEKSOWA POLEWA:
Masło, miód oraz cukier podgrzewać do momentu zagotowania w garnku. Dodać mieszankę keksową, wymieszać. Lekko wystudzić i wyłożyć na trzeci blat.
3.MASA:
Z podanych składników ugotować grysik na gęsto. Masło utrzeć i dodawać małymi porcjami wystudzony grysik. Miksować do uzyskania jednolitej, pulchnej masy.
4.Tak przygotowanym kremem przekładać wystudzone blaty ciasta przesmarowane powidłami śliwkowymi. Wykończenie stanowi ostatni blat ciasta z mieszanką keksową.
Komentarze