Uwielbiam kawę! A kiedy wracam do domu po ciężkim dniu i szukam chwili dla siebie przygotowuję niebanalną i smaczną wersję - jak ta:)
15 min
Składniki:
50 ml mocnej czarnej kawy (z ekspresu, rozpuszczalnej lub parzonej - jak lubisz)
150 ml śmietanki do kawy
cynamon
2 łyżeczki miodu
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
pół szkl śmietany kremówki
laska wanilii (lub aromat i cukier waniliowy)
Miodowo waniliowa kawa z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę kremówkę podgrzej z nasionami wanilii lub cukrem waniliowym i aromatem. Odstaw do przestudzenia. Żółtka utrzyj dokładnie z cukrem pudrem. Dodaj do nich śmietankę wymieszaj, przelej do garnka i odgrzewaj mieszając aż uzyskasz gęsty sos.
Przelej połowę do wysokiej szklanki (sosu starczy na 2 kawy).
2.Śmietankę do kawy podgrzej z miodem. Ubij spieniaczem do mleka i przelej do szklanki z sosem waniliowym (delikatnie, najlepiej przekładaj łyżką). Na koniec do szklanki wlej zaparzoną kawę wolnym strumieniem tak by powstała tęcza.
Całość posyp cynamonem.
Komentarze