Miodowo-musztardowy kurczak w boczku ze słodkimi pomidorkami

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Tym daniem na pewno najesz się do syta :)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka podwójna: 750 gramów
    - miód naturalny płynny: 0.5 szklanki
    - musztarda żółta: 0.5 szklanki
    - plastry boczku wędzonego ((potrzeba tyle plastrów, ile kawałków kurczaka)): 12 sztuk
    - sól, pieprz/do smaku: 1 szczypta
    - duże, białe cebule: 2 sztuki
    - listki tymianku (świeże): 1 łyżka
    - pomidorki koktajlowe: 2 szklanki
    - bakłażany ((małe - opcjonalnie)): 3 sztuki
    - oliwa w sprayu do posmarowania: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Miodowo-musztardowy kurczak w boczku ze słodkimi pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miodowo-musztardowy kurczak w boczku 1. Kurczaka podzielić na nieduże fileciki, oprószyć solą i pieprzem. Miód wymieszać z musztardą i tymiankiem i zamarynować kurczaka - powinien marynować się co najmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
  • marynowanie 2. Na każdy kawałek kurczaka położyć cienkie krążki cebuli i wszystko zawinąć w plaster boczku. Dużą blachę spryskać oliwą i umieścić na niej mięso i pokrojone w plastry małe bakłażanki.
  • Upieczony kurczak :) 3. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie zapiec 5 minut z góry (opcja grilla) wraz z wyłożonymi na blachę pomidorkami.
  • Miodowo-musztardowy kurczak w boczku + sałata 4. Podawać z sałatą w śmietanie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować