Miodowo-musztardowe udka z czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

Pyszne pieczyste o niepowtarzalnym aromacie czosnku niedźwiedziego, miodu i musztardy. Mięso jest soczyste dzięki duszeniu w maśle. Smakowita rumiana skórka zachęci każdego do takiego posiłku.

Składniki:

  • 4 ćwiartki drobiowe (łącznie ok. 1,5kg)

    Do natarcia mięsa:
    sól
    pieprz biały mielony

    Masło smakowe:
    100 g miękkiego masła
    1 łyżka musztardy stołowej
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Miodowo-musztardowe udka z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miodowo-musztardowe udka z czosnkiem niedźwiedzim 1. Mięso umyć, wysuszyć, podzielić na uda i podudzia. Każdy element naciąć w trzech miejscach. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
  • Miodowo-musztardowe udka z czosnkiem niedźwiedzim 2. Masło, musztardę, miód i czosnek utrzeć.
  • Miodowo-musztardowe udka z czosnkiem niedźwiedzim 3. Formę (38 x 28) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć mięso nacięciami ku górze. Każdy element nasmarować przygotowanym masłem., zapełniając również nacięcia.
  • Miodowo-musztardowe udka z czosnkiem niedźwiedzim 4. Całość przykryć folią aluminiową.
  • Miodowo-musztardowe udka z czosnkiem niedźwiedzim 5. Piec 35 min (180 st. C). Po tym czasie formę wyjąć z piekarnika i zdjąć folię.
  • Miodowo-musztardowe udka z czosnkiem niedźwiedzim 6. Następnie piec bez przykrycia 20 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować