Pyszne pieczyste o niepowtarzalnym aromacie czosnku niedźwiedziego, miodu i musztardy. Mięso jest soczyste dzięki duszeniu w maśle. Smakowita rumiana skórka zachęci każdego do takiego posiłku.
Miodowo-musztardowe udka z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, wysuszyć, podzielić na uda i podudzia. Każdy element naciąć w trzech miejscach. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
2.Masło, musztardę, miód i czosnek utrzeć.
3.Formę (38 x 28) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć mięso nacięciami ku górze. Każdy element nasmarować przygotowanym masłem., zapełniając również nacięcia.
4.Całość przykryć folią aluminiową.
5.Piec 35 min (180 st. C). Po tym czasie formę wyjąć z piekarnika i zdjąć folię.
6.Następnie piec bez przykrycia 20 min (200 st. C).
Komentarze