Miodowo-estragonowy królik

  • wyświetlono: 369 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Mięso z młodego królika jest soczyste i bardzo delikatne :)

DSC_0795

Składniki

królik 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
estragon 2-3 gałązki
oregano świeże 2-3 gałązki
olej do smażenia
masło do smażenia 2-3 łyżki
marynata:
miód płynny 2-3 łyżki
sól i pieprz
papryka słodka mielona
zioła prowansalskie
sok z cytryny
oliwa z oliwek 4-5 łyżek

Sposób przygotowania przepisu:

Miodowo-estragonowy królik

  • smażenie1. Składniki marynaty mieszamy i wkładamy do niej poporcjowane mięso. Dokładnie mieszamy. Odstawimy na przynajmniej 2 godziny do lodówki.
    Masło i olej rozgrzewamy na patelni i obsmażamy królika.
  • cebulka z ziołami2. Cebulę siekamy i wrzucamy do rondla na rozgrzany olej. Kiedy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i gałązki ziół.
  • duszenie3. Królika przekładamy do cebuli, zalewamy wrzątkiem i dusimy do miękkości mięsa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzukrólikświeże ziołaestragonmięsny obiadmarynata do mięsamięso z królikakrólik na obiadkrólik duszonymarynata z miodem

Komentarze

Podobne przepisy

królik duszony

Dodane przez: pati197799

królik duszony

dietetycznie

Kurczak w sosie estragonowym

Dodane przez: Miętowa Kuchnia

Kurczak w sosie estragonowym

Pyszny kurczak w sosie estragonowym,...

król burgera

Dodane przez: adamonika

Burgerowy królik

Burger z mięsa mielonego w kilka...

królika nacieramy solą,czosnkiem wstawiamy na całą noc do lodówki lub na kilka godzin przed pieczeniem.

Dodane przez: Ewa Kuropacińska

Królik pieczony

Bardzo prosty przepis.Mięsko jest...

Pieczony królik

Dodane przez: zzewa

Pieczony królik

Mięso z królika jest zdrowe i smaczne.

Królik w musztardzie

Dodane przez: RedakcjaPP

Królik w musztardzie

W przygotowanie posiłków wkładam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE