Miodowo drożdżowe choinki z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąkę, cukier puder i sodę na stolnicę, wymieszać razem z przyprawą. Miód podgrzać i roztopić w nim masło. Drożdże, rozetrzeć łyżką ze śmietaną. Do mąki wbić jajka i wlać miód z masłem i śmietanę z drożdżami. Zagnieść elastyczne i jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 2 -3 mm i wycinać za pomocą foremek gwiazdki o różnej wielkości. Piec ok. 10 – 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Ostudzić. Gwiazdki sklejamy za pomocą niewielkiej ilości masy budyniowej. Zaczynając od największej gwiazdki, a kończąc na najmniejszej. Wierzch osypać cukrem pudrem.
2.Masa budyniowa: Odlać 1/4 szklanki mleka pozostałe mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrami dolewając powoli mleko oraz obie mąki. Roztwór wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń cały czas energicznie mieszając, zimny utrzeć z masłem.
Komentarze