Miodowo drożdżowe choinki z masą budyniową

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne i urocze:)

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    2 jajka
    50g drożdży
    3 łyżki miodu
    60g masła
    ¾ szklanki cukru pudru
    1 łyżka śmietany
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    Przyprawa do pierników

    Masa budyniowa:
    250ml mleka
    2 łyżki cukru
    1 jajko
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    80g masła

Miodowo drożdżowe choinki z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę, cukier puder i sodę na stolnicę, wymieszać razem z przyprawą. Miód podgrzać i roztopić w nim masło. Drożdże, rozetrzeć łyżką ze śmietaną. Do mąki wbić jajka i wlać miód z masłem i śmietanę z drożdżami. Zagnieść elastyczne i jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 2 -3 mm i wycinać za pomocą foremek gwiazdki o różnej wielkości. Piec ok. 10 – 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Ostudzić. Gwiazdki sklejamy za pomocą niewielkiej ilości masy budyniowej. Zaczynając od największej gwiazdki, a kończąc na najmniejszej. Wierzch osypać cukrem pudrem.
  • 2. Masa budyniowa: Odlać 1/4 szklanki mleka pozostałe mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrami dolewając powoli mleko oraz obie mąki. Roztwór wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń cały czas energicznie mieszając, zimny utrzeć z masłem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy