Miodowo cynamonowe Ciasteczka Igorka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasteczka, które znajdą amatorów w każdym wieku. Idealne do popołudniowej herbatki. Dla dzieci i dorosłych

  • 60 min

Składniki:

  • • 10 dag masła
    • 25 dag mąki
    • 1 jajko
    • 2 łyżeczki maku
    • 4 łyżeczki cukru pudru
    • 10 łyżeczek miodu
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • cukier puder do posypania
    • ulubione ziarna do dekoracji (np. dynia, słonecznik)

Miodowo cynamonowe ciasteczka igorka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, wrzucamy masło, które siekamy z mąką, dodajemy jajko, mak, cynamon i wlewamy miód. Wyrabiamy jednolite ciasto, które na 15 minut wkładamy do zamrażarki. Następnie ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka - Igorek wykrawa zwierzątka, mama serduszka. W każde ciasteczko delikatnie wciskamy ziarna - słonecznik. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut - na złoty kolor. Po wyjęciu i wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują podane z ciepłym mlekiem.

Porady

najlepiej smakują podane z ciepłym mlekiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy