Pyszne i ładnie wyglądające ciasto pasujące na stół bożonarodzeniowy
1 godz. 40 min
Składniki:
Ciasto miodowe I:
-25 dag mąki
-4 dag margaryny Palmy z murzynkiem
-5 dag cukru
-1 jajko
-1 łyżka miodu
-1 łyżeczka sody
-2 łyżki smietany
Ciasto miodowe II:
-25 dag mąki
-5 dag cukru
-100 ml mleka
-8 dag miodu
-5 dag margaryny Palmy z murzynkiem
-1 łyżeczka sody
-po 1 łyżeczce cynamonu i przyprawy do piernika
Piernik jabłkowy:
-1 i 1/2 szkl. gęstego musu jabłkowego
1/2 szkl. cukru
-1/2 kostki margaryny Palmy z murzynkiem
-1/2 łyżeczki soli
-3 łyżki miodu
-1 przyprawa do piernika
-2 szkl.mąki
Masa budyniowa:
-2 budynie smietankowe
--3 szkl. mleka
-2/3 szkl.cukru
-1 margaryna Palmy z murzynkiem
Miodownik w jabłkowym pierniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe I: Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę (32*25 cm)wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor ok.15 min.
2.Ciasto miodowe II: Mleko,cukier oraz miód podgrzewamy, dodajemy margarynę mieszamy do rozpuszczenia. Mąkę połączyć z sodą,cynamonem i przyprawa do piernika,dodać płynne składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować i przełożyc na blachę.Piec ok.15 min.
3.Piernik jabłkowy: Margarynę stopić,dodać do musu jabłkowego,wsypać cukier,dodać miód dokładnie wymieszać. Sypkie składniki połączyć dodać mokre i dokładnie wymiksować na jednolita masę. Przełożyć na blachę,piec 50 min,
4.Masa budyniowa: 2 szkl. mleka zagotować z cukrem,budynie rozrobić w pozostałym mleku,ugotować budyń. Schłodzić. Margarynę utrzeć i dodawać po łyżce budyniu,dokładnie połączyć.
5.Masa orzechowo-jabłkowa: Połowę mleka zagotować,zalać orzechy,odstawić. Jabłka obrać ze skórki i pokroić i zetrzeć na drobnych oczkach,zagotować na gęsty mus,dodać cukier oraz orzechy,cały czas gotując na wolnym ogniu,w pozostałym mleku rozrobić budyń i wlac do masy,zagotować. Margarynę utrzeć i dodawać mase,dokładnie polączyć,odstawić do stężenia.
6.Sposób wykonania. Piernik przekrawamy na dwa placki,na jedna część wykładamy połowę masy budyniowej,przykrywamy miodownikiem, wykładamy całą masę orzechowo-jabłkową i ukladamy drugi placek miodowy,na to pozostałą masę budyniową i przykrywamy piernikiem. Polewamy polewa czekoladową i schładzamy całą noc w lodówce.
Komentarze