Miodownik w jabłkowym pierniku

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne i ładnie wyglądające ciasto pasujące na stół bożonarodzeniowy

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto miodowe I:
    -25 dag mąki
    -4 dag margaryny Palmy z murzynkiem
    -5 dag cukru
    -1 jajko
    -1 łyżka miodu
    -1 łyżeczka sody
    -2 łyżki smietany

    Ciasto miodowe II:
    -25 dag mąki
    -5 dag cukru
    -100 ml mleka
    -8 dag miodu
    -5 dag margaryny Palmy z murzynkiem
    -1 łyżeczka sody
    -po 1 łyżeczce cynamonu i przyprawy do piernika

    Piernik jabłkowy:
    -1 i 1/2 szkl. gęstego musu jabłkowego
    1/2 szkl. cukru
    -1/2 kostki margaryny Palmy z murzynkiem
    -1/2 łyżeczki soli
    -3 łyżki miodu
    -1 przyprawa do piernika
    -2 szkl.mąki

    Masa budyniowa:
    -2 budynie smietankowe
    --3 szkl. mleka
    -2/3 szkl.cukru
    -1 margaryna Palmy z murzynkiem

    Masa orzechowo -jabłkowa:
    -4 jabłka
    -10 dag zmielonych orzechów włoskich
    -1 budyń śmietankowy
    -1/2 szkl. cukru
    - niepełna szkl. mleka
    -1/2 kostki margaryny Palmyz murzynkiem

    Ponadto:
    -polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Miodownik w jabłkowym pierniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe I: Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę (32*25 cm)wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor ok.15 min.
  • 2. Ciasto miodowe II: Mleko,cukier oraz miód podgrzewamy, dodajemy margarynę mieszamy do rozpuszczenia. Mąkę połączyć z sodą,cynamonem i przyprawa do piernika,dodać płynne składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować i przełożyc na blachę.Piec ok.15 min.
  • 3. Piernik jabłkowy: Margarynę stopić,dodać do musu jabłkowego,wsypać cukier,dodać miód dokładnie wymieszać. Sypkie składniki połączyć dodać mokre i dokładnie wymiksować na jednolita masę. Przełożyć na blachę,piec 50 min,
  • 4. Masa budyniowa: 2 szkl. mleka zagotować z cukrem,budynie rozrobić w pozostałym mleku,ugotować budyń. Schłodzić. Margarynę utrzeć i dodawać po łyżce budyniu,dokładnie połączyć.
  • 5. Masa orzechowo-jabłkowa: Połowę mleka zagotować,zalać orzechy,odstawić. Jabłka obrać ze skórki i pokroić i zetrzeć na drobnych oczkach,zagotować na gęsty mus,dodać cukier oraz orzechy,cały czas gotując na wolnym ogniu,w pozostałym mleku rozrobić budyń i wlac do masy,zagotować. Margarynę utrzeć i dodawać mase,dokładnie polączyć,odstawić do stężenia.
  • 6. Sposób wykonania. Piernik przekrawamy na dwa placki,na jedna część wykładamy połowę masy budyniowej,przykrywamy miodownikiem, wykładamy całą masę orzechowo-jabłkową i ukladamy drugi placek miodowy,na to pozostałą masę budyniową i przykrywamy piernikiem. Polewamy polewa czekoladową i schładzamy całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować