Miodownik z pianką jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z masłem. Dodajemy jajka, cukier, miód oraz sodę oczyszczoną. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. To samo co z pierwszą częścią ciasta robimy z drugą porcją.
2.Galaretki rozpuszczamy w 600ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Mleko skondensowane miksujemy z jagodami oraz tężejącą galaretką. Masę wykładamy na jedno z ciast miodowych. Wyrównujemy i przykrywamy drugim ciastem. Ciasto wstawiamy na dwie godziny do lodówki.
3.Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robimy z czekolady esy floresy. Całość posypujemy kakaową posypką.
Komentarze