Miodownik z pianką jagodową

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    400g mąki,
    150g masła,
    2 jajka,
    1,5 łyżki miodu płynnego,
    150g cukru,
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
    Pianka jagodowa:
    1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
    6 łyżek jagód z syropu,
    3 galaretki fioletowe, 
    Dodatkowo:
    1 tabliczka białej czekolady,
    kakaowa posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodownik z pianką jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z masłem. Dodajemy jajka, cukier, miód oraz sodę oczyszczoną. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. To samo co z pierwszą częścią ciasta robimy z drugą porcją. 
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w 600ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Mleko skondensowane miksujemy z jagodami oraz tężejącą galaretką. Masę wykładamy na jedno z ciast miodowych. Wyrównujemy i przykrywamy drugim ciastem. Ciasto wstawiamy na dwie godziny do lodówki. 
  • 3. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robimy z czekolady esy floresy. Całość posypujemy kakaową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować